Cephalográfos digitális tele röntgen

Annak érdekében, hogy a fogorvosok a lehető legjobb kezeléseket és megoldásokat nyújtsák a betegeknek nagyon fontos, hogy alapos és átfogó képet kapjanak a fogak és a körülöttük levő terület állapotáról. Ehhez nem minden esetben elegendő egy konzultáció, hiszen így nem lehet látni, hogy a foggyökér, a fogak belső szerkezete, illetve az ínyben való elhelyezkedése milyen. Ilyen esetekben van az orvosok segítségére a fogászati röntgen.

A különböző röntgen fajtákat általában eltérő kezelésekhez szoktak használni a fogorvosok. A kisebb munkákhoz elegendő általában csak egy egyszerű intraorális röntgen, de bonyolultabb, nagyobb munkákhoz a legjobb megoldást a cephalográfos digitális tele röntgen nyújtja.

A cephalográfos digitális tele röntgen adja a legátfogóbb és teljes körűbb képet, hiszen ez lényegében egy koponya röntgen. Ez főleg a hosszabb, időigényesebb munkák (gyökérkezelés, fogszabályozás stb.) esetében szokták alkalmazni. Amellett, hogy kiváló képet ad a fogorvosoknak a páciens állapotáról, egy másik remek tulajdonsága, hogy csökkentett sugárdózist bocsát ki a felvétel készítésénél. Ez abból a szempontból is előny, hogy kisebb vagy kevésbé ellenálló szervezeteket (gyerekek, idősebb páciensek) sem terheli meg olyan mértékben, mint a korábbi röntgenfajták, így akár több alkalommal is megismételhető.

A hosszabbtávú kezelések esetében, mint például fogszabályozás, a fogorvos munkáját elősegíti a cephalográfos digitális tele röntgen, hiszen ennek segítségével tervet készíthet a teljes kezelés menetére, így garantál, hogy a végeredmény még hatékonyabb és még tökéletesebb lesz.