endodontia

Mit jelent az endodontia (gyökérkezelés)?

endodoncia1.jpg

Az endodontia a fogászatnak a fogbél és a foggyökeret körülvevő szövetek betegségeinek a megelőzésével, diagnózisával és kezelésével foglalkozó szakterülete. A fog a szájüregben látható koronából és egy vagy több az állcsontokban elhelyezkedő gyökérből áll. A gyökér rögzíti a fogakat az állcsontban. A fog belsejében található térben (kamra és csatorna) helyezkedik el a fogbél, mely ereket és idegeket tartalmaz, melyek a fogak fejlődéséhez szükségesek.

A gyökérkezelés során a gyökércsatorna tartalmát eltávolítjuk. A gyökérkezelés teszi lehetővé ezen fogak megmentését, így a fog eltávolítása elkerülhető.

Gyakorlati kivitelezése:

  • A diagnózis felállítása és a páciens tájékoztatása modern diagnosztikai eszközökkel zajlik.
  • A gyökérkezelést mindig érzéstelenítésben végezzük, így csaknem fájdalommentes a beavatkozás.
  • A kezeléshez tiszta, nyál- és baktériummentes munkaterületet biztosítunk, ez a sikeres gyökérkezelés egyik záloga.
  • A beteg fogbél eltávolítását követően megkeressük a csatorna bemeneteket és meghatározzuk azok hosszát. Ezt a legmodernebb eljárás segítségével végezzük. Az eszköznek számos előnye van: azonnali, gyors, megbízható, sugárterhelés nélküli, kismamáknál is alkalmazható.
  • A következő lépés a gyökércsatorna teljes hosszának a fertőtlenítése, tisztítása és tágítása kézi vagy gépi eszközökkel.
  • Első alkalommal gyulladáscsökkentő, gyógyító pasztával ideiglenesen zárjuk a fogat addig, amíg a fog tünetmentessé válik.
  • Végül a tiszta és baktérium mentes csatornát gyökértömő anyaggal hermetikusan  lezárjuk.  A gyökértömés után a fog koronai részét is megfelelően helyre kell állítani, csak ezzel együtt lesz képes hosszú távú funkciót biztosítani.

gyokerkezeles5 (1)