fogpótlás

Esztétikai fogászat – Fogpótlások

 • fémmentes fogpótlások (cirkónium)
 • porcelán (indirekt) héjak
 • porcelán (indirekt) koronák, hidak
 • csapos műcsonk
 • kombinált fogpótlások (rögzített- kivehető)
kivehető fogpótlások – műanyag- fémlemezes ideiglenes korona inlay-onlay teljes protézis korona eltávolítás


Mit jelent az esztétikai fogászat?

esztetikai_fogaszat1

Az esztétikai fogászat nem különálló ága a fogászatnak, hanem egy másfajta megközelítése a beavatkozásoknak, legyen szó akár egy jól funkcionáló, szép tömésről, vagy egy esztétikus koronáról, fogpótlásról.

Ennek során a fogorvos a természeteshez nagyban hasonlatos restaurációkat (helyreállításokat) végez, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszín) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez a fogorvos részéről sokkal több idő ráfordítást, speciális technikák és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követelheti meg.

Fémmentes fogpótlás – cirkóniummal!

shutterstock_26744161_-280x241

Azt az elvárást, hogy egy korona a külső szemlélő számára észrevehetetlen maradjon, kizárólag fémmentes restaurációkkal tudjuk biztosítani.

Az ilyen típusú helyreállítások amellett, hogy képesek a természetes színt és rétegződést reprodukálni, lényegesen hosszabb távon biztosítják a fogíny épségét, egészségét is. Ez pedig a természetesség látszatának egyik legfontosabb feltétele.

fogászatban nap, mint nap megjelenő új technikai vívmányok között forradalmi változást hozott a cirkon, az ékszerkőként jól ismert természetes ásvány, amely szakemberek egybehangzó állítása szerint felülmúlja valamennyi eddig ismert fogászati anyag tulajdonságát:

 1. fémmentes,
 2. nem allergizál,
 3. nem irritálja a fogínyt,
 4. szilárdsága és törésellenállása magas fokú (teljes koronarekonstrukciót tesz lehetővé),
 5. hidegre-melegre nem teszi érzékennyé a fogakat,
 6. és nem utolsó sorban esztétikus.

Alkalmazása azért esztétikus, mert esetében nem látható a koronaszéli fémszegély, élethű fogszínt és fényáteresztő hatást biztosít.

A fogorvosok pedig még azért is szeretik, mert pontosan, biztonságosan lehet vele dolgozni. A cirkóniummal való fogpótlás szép, tartós és nem utolsó sorban szervezetünk igényeivel tökéletes összhangban lévő fogpótlás.

Sokan nem elégedettek fogaik színével, formájával, ezért félnek nyitott szájjal mosolyogni, pedig a megfelelő megjelenéshez szinte elengedhetetlenül szükséges a tökéletes mosoly, az ápolt, egészséges fogsor. Az esztétikai fogászat mindezt ma már lehetővé teszi. Az esztétikai problémákra gyors és látványos megoldást kínál a mosoly mögötti tudomány.  Az egyik legnépszerűbb eljárás az egészséges és szép fogakat eredményező mosolyátalakítás.
esztetikai2
Elégedetlen a mosolyával, a fogai színével, formájával, nagyságával?
Nem szívesen mosolyog nyitott szájjal?

Legyen szebb, megnyerőbb, vonzóbb mosolya!

A kerámia héjak segítségével sokféle esztétikai gondnak inthetünk búcsút, ráadásul könnyen és gyorsan, amit a páciensek nagyra értékelnek.

Ezekben az esetekben érdemes segítségül hívni a kerámia héjakat:

 • esztetikai1
 • Ferde fogak
 • Kissé kiálló vagy bedőlő fogak
 • Fogbalesetben sérült fog
 • Túl kicsi vagy túl nagy fogak
 • Tág fogközök
 • Elszíneződött, gyökérkezelt fog
 • Sárga, sötét fogak fogfehérítés után is

A porcelán (indirekt) héj nem más, mint egy kontaktlencse vékonyságú kerámialapocska, mely a formai hibával, elszíneződéssel rendelkező fogának ajak/orca felőli oldalára kerül felragasztásra. A fogak közti rések zárására is alkalmas. Ezzel a módszerrel nagyon rövid idő alatt (1-2 hét) lehet a páciens mosolyát minimális beavatkozással akár tökéletessé varázsolni.

Milyen munkafolyamatban valósítjuk meg az Ön új mosolyát?
 1. Konzultáció során a szakorvos felméri fogai aktuális állapotát és egyeztetnek az esztétikai fogászati eljárásokról.
 2. Amennyiben Ön számára megfelelő eljárás porcelán (indirekt) héj alkalmazása, úgy igény szerint tervet készítünk fogai majdani látványáról. A számítógépen modellezett mosolytervezés azért hasznos, mert a páciens képet kap a tervezett munka esztétikai hatásairól, mielőtt még fogához hozzányúlnánk, ezért sosem távozik elégedetlenül.
 3. Továbbá tömőanyag felhordással vagy gipszmodellen viaszmintázattal bemutatjuk Önnek, hogy hogyan fog kinézni az új és megszépült mosolya a kerámia héjak segítségével. Ha Ön számára örömteli a látvány és szeretné megvalósíttatni, akkor lenyomatot veszünk.Fontos megjegyzés, hogy szakrendelőnkben különös figyelmet fordítunk a természetes formák, a fogszín egyezőségére és a helyes fogsorzáródás kialakítására, továbbá kizárólag legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő anyagok felhasználásával dolgozunk.
 4. Fogtechnikai laboratórium elkészíti az Ön személyre szabott héjait, melyek bepróbálás után felragasztásra kerülnek.
lanyi_krisztina_fogorvos_4paralax_14paralax_13slide730
Nem csoda, hogy ez az eljárás ilyen népszerű napjainkban, hiszen gyorsan kivitelezhető, nagyon kevés fogállomány eltávolításával jár (mindössze 0,5-1 mm-t kell eltávolítani a fog ajak/orca felőli felszínéről), ugyanakkor tartós és szép az eredmény!