Fogszabályozás

A különböző fogászati kezeléseknél válogathatunk (igényeink szerint) egészségügyi, valamint esztétikai kezelések közül is. Az egyik legtöbbet igénybe vett és legnépszerűbb esztétikai fogászati kezelés a fogszabályozás. A rendezett, ápolt és szép fogak érdekében már érdemes kis korban elkezdeni a fogszabályozást, de természetesen a felnőtt kori szabályozás is hatékony és látványos megoldást biztosít.

A fogszabályozás lényege, hogy a rendezetlenül növő, összezsúfolódott fogakat egyenletessé és rendezetté teszi. A fogszabályozás kisebb kellemetlenséggel járhat, hiszen a szabályozó szerkezet elrendezi a fogakat, azaz összehúzza, illetve tágítja a fogak közötti réseket, hogy a fogak egyenletesen, kényelmesen elférjenek egymás mellett. Természetesen a fogszabályozás okozta kényelmetlenség a későbbiekben kifizetődik, hiszen a fogak gyönyörűek és igényesek lesznek.

A minőségi fogszabályozás menete általában több lépésből áll, hiszen ez az alaposság biztosítja, hogy a végeredmény tökéletes lesz. A fogszabályozás első lépése általában egy fogászati konzultáció, amely során a szakorvos alaposan felméri a fogak állapotát, panoráma röntgent készít és foglenyomatot vesz, így pontos képet kap arról, hogy milyen eszközre lesz majd szükség. Ilyenkor a páciens és a fogász együtt kiválasztják az igényeknek (és a költségkeretnek) legjobban megfelelő szerkezetet, amelyet egy speciális laborban elkészítenek. Az utolsó lépés a szerkezet behelyezése, így a fogszabályozás el is kezdődik. Innentől már csak a rendszeres igazítás van, amely végén a tökéletes fogak várják a pácienseket.

Annak érdekében, hogy a fogszabályozás valóban hibátlan és tökéletes legyen fontos, hogy az orvos utasításai pontosan be legyenek tartva és a rendszeres konzultációra eljárjunk, amely során megigazítják a fogszabályozót. A fogszabályozás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg javíthat a fogak állapotán, hiszen a rendezetlen fogak gátolhatják a hangképzést, beszédet, valamint a fogak kusza helyzete nehezebbé teheti az alapos tisztítást is, így sokkal hamarabb kialakulhatnak különböző betegségek. A fogszabályozás tehát egy esztétikailag és egészségügyileg is hatékony és praktikus megoldást biztosít.