Panoráma röntgen

A fogorvosok munkáját, különböző kezelések során, kiválóan segítik a fogászati röntgenek (cephalográfos, panoráma röntgen stb.). Ezek egy alapos és teljes képet adnak a kezelendő fog(akról), területről, így biztos, hogy a fogorvos a lehető legjobb kezelést tudja nyújtani és a páciens fogai ismét egészségesek és szépek lesznek.

A legtöbbször alkalmazott fogászati röntgen fajta a panoráma röntgen. Ez a fajta röntgent szinte a fogászat minden ágában (szájsebészet, fogszabályozás stb.) jó szolgálatára van a fogorvosnak. Nem csak komplex és hosszú távú kezelésekhez (pl. gyökérkezelés) lehet használni, hanem a kisebb beavatkozásokhoz is, hiszen teljes és átfogó képet nyújtanak a fog állapotáról. A panoráma röntgennek köszönhetően a fogorvos egy kezelési tervet készíthet és felmérheti, hogy milyen típusú beavatkozásokat kell majd csinálnia, valamint a diagnózis felállítását is elősegíti.

A panoráma röntgen segítségével olyan rejtett problémák (fogszuvasodás, hibás tömések stb.) is kimutathatóak, melyek nem biztos, hogy szabad szemmel vagy más típusú röntgennel észrevehetőek lennének. Panoráma röntgennel fel lehet térképezni gyulladásos gócokat, cisztákat, valamint csont- és fogínysorvadásos betegségeket is, így még időben kezelni lehet azokat. Fogszabályozásnál szintén elengedhetetlen, hiszen ennek segítségével lehet alapos képet kapni az esetlegesen még ki nem nőtt fogakról és azok állapotáról.