Parodontológia

A minőségi fogászati szolgáltatásokat két csoportra, esztétikai vagy egészségügyi kezelések, szokás bontani. Ezek a beavatkozások azonban nagyon sokszor fedik is egymást, hiszen az egészségügyi kezelések nagyon sokszor hozzájárulnak a fogak esztétikai állapotának javításába is. A parodontológia is hasonló kezelés, hiszen a fog körüli területek, tartószövetek károsodásának, megbetegedésének kezelésével foglalkozik, amely beavatkozások után sokat javul a fogak és az íny esztétikai megjelenése is.

A parodontológia, mint tudományág, a fogászati technikák gyors fejlődésének köszönhetően hatalmas javuláson ment keresztül. Ez a fejlődés azt eredményezi, hogy a parodontológiai beavatkozások ma már sokkal hatékonyabbak, egyszerűbbek és kevésbé fájdalmasak mint mondjuk néhány évtizeddel ezelőtt. A beavatozások elsősorban az ínysorvadás, valamint a különböző fogágybetegségek kezelésével, megelőzésével foglalkozik, valamnint a már bekövetkezett károsodások okozta problémák íny plasztikai sebészeti javításával és fogbeültetéssel.

A parodontológia képes kezelni többek között a fogíny, a foggyökér felszínét fedő cement, valamint a fogat körülvevő csontok megbetegedését is. A nem időben vagy rosszul kezelt, esetleg fel nem fedezett fogágybetegségek komoly következményekkel járhatnak, amelyeket azonban a parodontológia segítségével meg lehet szüntetni. A gyulladás, a fog(ak) kilazulása, valamint elvesztése is a súlyosabb problémák közé tartozhatnak, így annak érdekében, hogy ezeket megelőzzük fontos a rendszeres fogászati konzultáció, valamint a megfelelő fogápolás.

A mai, modern, fogászati eljárásoknak és érzéstelenítési megoldásoknak köszönhetően a különböző parodontológiai beavatkozások már csak kisebb kényelmetlenséget, kellemetlenséget okoznak, így a fogorvosi kezelésektől tartózkodóknak sem kell félnie. A magasan képzett fogászati szakemberek már könnyedén képesek kivitelezni a parodontológiai és egyéb egészségügyi, valamint esztétikai kezeléseket. A paradontológiai beavatkozásoknak köszönhetően a fogak ismét problémamentesek, szépek és egészségesek lesznek.